dinsdag 1 november 2011

Culturele interventies in krachtwijken - Sandra Trienekens ea

Titel: Culturele interventies in krachtwijken
Auteur/Vervaardiger: Sandra Trienekens, Willemien  Dorresteijn en Dirk Willem Postma ; [m.m.v. Marita Pruijser ... et al.]
Jaar: 2011
Boek in de HVA Catalogus

Korte beschrijving

Bewonersparticipatie, kunst en cultuur raken steeds prominenter met elkaar verbonden in Nederlandse stadswijken die ingrijpende herstructurering ondergaan. De wens om fysieke, sociale en culturele interventies in krachtwijken samen te brengen, komt voort uit de inzet van het cultuurbeleid op sociale cohesie, het volwassen worden van de community art-sector en het aanjagen van bewonersparticipatie door de Wijkaanpak. Vanuit een positief onderbuikgevoel grepen woningcorporaties en stadsdelen de afgelopen jaren geregeld naar culturele interventies om wijken leefbaar te houden in tijden van grote omwentelingen door stedelijke vernieuwing.
Maar er leven nog altijd veel vragen: Hoe kunnen culturele interventies het beste begeleid worden? Hoe stem je de agenda's van de uiteenlopende stakeholders op elkaar af? Wat leveren de culturele interventies op? Versterken ze het thuisgevoel van bewoners in de wijk? Genereren ze sociale dynamiek?
Op basis van onderzoek naar drie concrete culturele interventies in Amsterdamse krachtwijken verkennen Sandra Trienekens, Willemien Dorresteijn en Dirk Willem Postma van het lectoraat Burgerschap en Culturele Dynamiek aan de Hogeschool van Amsterdam deze vragen en laten zij zien welke rol culturele interventies in verschillende fasen van stedelijke vernieuwing kunnen vervullen en hoe multidisciplinaire teams die de interventies begeleiden het beste functioneren. Zij tonen de meerwaarde van culturele interventies. Deze schuilt in hun verbindende kracht, in de effecten die ze sorteren, in hun complementaire werking aan andere interventies en in het creëren van een platform voor het onderzoeken van nieuwe werkwijzen, onder meer om bewoners waarachtige inspraak te geven.
Culturele interventies in krachtwijken biedt stadsmakers een handreiking in het aanpakken van vraagstukken rond bewonersparticipatie en het opzetten van duurzame processen voor lokale stedelijke ontwikkeling. Het boek richt zich op sociale professionals, kunstenaars, beleidsmakers, onderzoekers en andere professionals (in opleiding) die behoefte hebben aan reflectie op de voorwaarden waaronder culturele interventies verschil kunnen maken. Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten