woensdag 16 november 2011

De redelijkheid en billijkheid bij commerciele contracten - M. van Rossum

Titel: De redelijkheid en billijkheid bij commerciële contracten : in het bijzonder in het kader van precontractuele onderhandelingen en uitleg / Madeleine van Rossum
Auteur: Rossum, Madeleine van 
Jaar: 2011
Klik hier voor boek in HvA-catalogus

Korte beschrijving
De redelijkheid en billijkheid is een fundamenteel beginsel in ons contractenrecht. Zij heeft de notie van goede trouw in het oude recht vervangen en ligt verankerd in de wet.
De redelijkheid en billijkheid kan in strijd komen met een ander principieel beginsel in ons contractenrecht, namelijk de rechtszekerheid. Vooral in commerciële contracten is de roep om gebondenheid aan het gegeven woord sterk. Sommige schrijvers propageren dan ook een terughoudende en marginale toetsing van de redelijkheid en billijkheid tussen commerciële partijen.
In deze rede wordt de redelijkheid en billijkheid in commerciële relaties op twee terreinen in het contractenrecht belicht, te weten in het kader van precontractuele onderhandelingen en bij de uitleg van contracten. Op deze rechtsgebieden is het recht volop in beweging en openbaart zich het spanningsveld tussen redelijkheid en billijkheid pregnant. Klik hier voor meer informatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten