donderdag 10 november 2011

Haat tegen minderheden - Andries Hoogerwerf


Titel: Haat tegen minderheden / Andries Hoogerwerf
Auteur: Hoogerwerf, A. (1931-)
Jaar: 2011
Boek in HvA catalogus

Korte beschrijving
Over haat wordt in deze tijd veel gesproken, maar waar begint en eindigt haat eigenlijk? Er is haat van extremistische moslims tegen het Westen en haat van extreem-rechts tegen de islam en zijn aanhangers. Er is ook vreemdelingenhaat, racisme, antisemitisme en homofobie. Dit boek belicht vooral de haat tegen kwetsbare minderheden. In heldere taal analyseert de auteur de psychische, sociale en culturele aspecten ervan.

Tot de motieven waaruit haat kan voortkomen, behoren vooroordelen, wantrouwen, angst en het zoeken van een zondebok. Het gedrag van de hater neigt naar stigmatisering, vernedering, discriminatie en uitsluiting van andere mensen. Vaak loopt haat op geweld uit. Om haat te bestrijden zijn niet alleen wetten en rechtspraak nodig, maar ook betrouwbare informatie, contact met de ander, een sociaal beleid en een vitale democratie.

Dit boek is interessant voor wetenschappers en hbo- en wo-studenten binnen criminologie & veiligheid, sociologie, filosofie, politicologie en bestuurskunde, en voor een algemeen geïnteresseerd publiek.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten