dinsdag 1 november 2011

Informatie en communicatie in het handhavingsbeleid : inzichten uit wetenschappelijk onderzoek - Judith van Erp

Titel: Informatie en communicatie in het handhavingsbeleid : inzichten uit wetenschappelijk onderzoek
Reeks Handhaving en gedrag ; 2
Auteur: Judith van Erp
Jaar: 2007
Klik hier voor boek in HvA-catalogus

Korte beschrijving
Ook in het handhavingsbeleid groeit het besef dat adequate naleving van regelgeving kan worden bevorderd door de inzet van informatie en communicatie. Handhaving wordt vaak breed opgevat als alle activiteiten die tot doel hebben de naleving van regelgeving te bevorderen. Daartoe worden verschillende instrumenten ingezet, waaronder communicatie. Dat gebeurt tot dusver echter niet op basis van een sterke onderbouwing. Over de aard van handhavingscommunicatie, de wijze waarop het wordt ingezet, en de effectiviteit, bestaat echter nog weinig samenhangende kennis.
Daarom is de behoefte ontstaan aan een nadere uitwerking van handhavingscommunicatie, en meer inzicht in de mogelijkheden en beperkingen ervan. Deze studie beoogt een bijdrage te leveren aan de professionalisering van handhavingscommunicatie, door lessen te formuleren vanuit wetenschappelijk onderzoek op dit onderwerp. De vraagstelling van deze studie luidt: Welke wetenschappelijke inzichten bestaan er op dit moment met betrekking tot de effecten van informatie en communicatie op de naleving van regelgeving?
Deze studie heeft tot doel het begrip handhavingscommunicatie nader uit te werken, het inventariseren en beschrijven van bestaande wetenschappelijke kennis over handhavingscommunicatie, en het ontwikkelen van een ordeningskader om een betere afweging te maken bij de inzet van handhavingscommunicatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten