vrijdag 7 januari 2011

Strafrecht en forensische psychiatrie voor 16- tot 23 jarigen / red.: Theo Doreleijers, Jeroen ten Voorde, Martin Moerings ; m.m.v. Susan Naeije ; met bijdragen van: Cyril Boonmann ... [et al.]


 Reeks Meijers-reeks ; MI-185
 Onderdeel van  Meijersreeks
 Auteur/Vervaardiger  Doreleijers, Th.A.H. (1948-)  Voorde, J.M. ten (1977-)  Moerings, Martin (1946-)  Naeije, Susan
 Uitgever  Den Haag : Boom Juridische uitgevers
 Jaar 2010
 Collatie VIII, 180 p 25 cm
 Annotatie Met lit.opg., reg
 ISBN 9789089743695

Boek in de HVA catalogus

Korte beschrijving

De uitvoeringspraktijk alsmede de leeftijdsgrenzen van het jeugdstrafrecht staan ter discussie. Waar een politieke stroming vraagt om verharding van de strafrechtelijke reacties waarmee jongeren die strafbare feiten plegen zouden moeten worden aangepakt, zijn er talloze argumenten van rechts- en gedragswetenschappelijke aard die wijzen in een alternatieve richting. Op basis van neurowetenschappelijke onderzoeksbevindingen zijn er zelfs redenen te formuleren om de leeftijdsgrenzen te verschuiven van 12-18 jaar naar bijvoorbeeld 15-23 jaar.

Deze bundel bevat de bijdragen van experts uit verschillende bij het jeugdstrafrecht betrokken sectoren, van wie sommigen spraken op het symposium dat op 8 mei 2009 gehouden werd ter gelegenheid van de oratie van prof. Theo Doreleijers, hoogleraar forensische psychiatrie aan de faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden. De oratie is in de bundel opgenomen in een bewerkte versie van de hand van de orator in samenwerking met prof. Jan Watse Fokkens, procureur-generaal bij de Hoge Raad.



Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten