donderdag 13 januari 2011

Bezielende verbanden gedachten over religie, politiek en maatschappij in het moderne Nederland - James C. Kennedy

Auteur: James C. Kennedy

Uitgever: Amsterdam: Bert Bakker

Jaar van uitgave 2010, 1e druk

ISBN: 9789035132382

Boek in HVA catalogus



Korte beschrijving

De van oorsprong Amerikaanse James Kennedy is een van de bekendste historici die zich bezighouden met de Nederlandse geschiedenis. Kennedy is buitenstaander, maar is door familieverbanden persoonlijk sterk betrokken bij de Nederlandse maatschappij. Naast zijn immense historische kennis is dat zijn grote kracht.

In Bezielende verbanden behandelt Kennedy in een groot aantal essays de gezondheid van de Nederlandse samenleving. Hij analyseert politieke ontwikkelingen, staat stil bij de veranderde rol van religie in de samenleving en vraagt zich af in hoeverre Nederland een tolerant en multicultureel land genoemd kan worden.

De laatste decennia lijkt Nederland te zijn veranderd van een progressief gidsland dat openstond voor de wereld naar een conservatief bolwerk dat wantrouwend staat tegenover de wereld. Hij gaat in op de vraag of onze politieke, religieuze en onderwijskundige instellingen wel zijn voorbereid op hun verantwoordelijkheden voor de eenentwintigste eeuw. Hij roept politici op om de burger serieuzer te nemen, debat te stimuleren, normen en waarden niet te schuwen en een visie te ontwikkelen voor de toekomst.

James Kennedy is hoogleraar Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde onder meer de invloedrijke boeken Nieuw Babylon in aanbouw. Nederland in de jaren zestig en Een weloverwogen dood. De opkomst van euthanasie in Nederland.

James Kennedy gaf onlangs een presentatie over het onderwerp in Amersfoort(met dank aan Henk van Tilburg voor de attendering).


Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten