donderdag 20 januari 2011

De Claimsverordening :de eerste claims gewogen - Theo Appelhof

Auteur: Theo Appelhof

Reeks: Praktijkgidsen warenwet

Jaar van uitgave: 2010, 1e druk

Collatie: 133 p ill 22 cm

ISBN: 9789012383561

Boek in HVA catalogus


Korte beschrijving

Het claimen van bijzondere eigenschappen voor eet- en drinkwaren heeft in de afgelopen decennia een hoge vlucht genomen; een wildgroei aan – al dan niet terechte – claims was het gevolg. De onduidelijkheid in de Nederlandse wetgeving liet dan ook tamelijk veel ruimte voor interpretatie. Gezondheidsclaims (of toespelingen daarop) waren wel verboden, maar omdat niet voldoende duidelijk was gedefinieerd wanneer een reclametekst te ver ging, waren de meningen van deskundigen en Justitie verdeeld en kon de toezichthoudende instantie (de toenmalige Keuringsdienst van Waren) slechts in zeer evidente gevallen optreden.

De Europese Claimsverordening lijkt meer duidelijkheid in deze materie te scheppen. Deze verordening is tot stand gekomen na een jarenlang proces van inspraak door de lidstaten en producenten en harmoniseert de wetgevingen van de Europese lidstaten. De verordening heeft ten doel door strakke regels een halt toe te roepen aan allerlei vage, onbewezen claims. Ondanks de strakke kaders van de verordening blijven echter nog veel vragen onbeantwoord.

Nu de EFSA de eerste series claims heeft beoordeeld, wordt het echter langzaam duidelijk hoe deze verordening in de praktijk zal uitpakken. Deze praktijkgids licht de belangrijkste juridisch-procedurele aspecten van deze verordening toe en brengt de bij de uitvoering en handhaving betrokken partijen in beeld. Daarnaast biedt deze gids een helder overzicht van de toegewezen en afgewezen claims en de argumenten voor die toekenning of afwijzing.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten