vrijdag 7 januari 2011

Jong en illegaal in Nederland : een beschrijvende studie naar de komst en het verblijf van onrechtmatig verblijvende (voormalige) alleenstaande minderjarige vreemdelingen en hun visie op de toekomst / Richard Staring, José Aarts

Uitgever  Den Haag : Boom Juridische uitgevers
 Jaar 2010
 Annotatie  Omslag vermeldt tevens: OMV Onderzoekschool Maatschappelijke Veiligheid
 Opdrachtgever: Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatie Centrum (WODC) van het Ministerie van Justitie
  Met lit. opg. - Met samenvatting in het Engels
 ISBN 9789089743671



Korte beschrijving

Alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s) die uitgeprocedeerd raken, krijgen voorzieningen van de overheid totdat zij kunnen worden uitgezet óf tot de dag dat zij 18 jaar worden. Op dat moment worden zij geacht, net als andere afgewezen asielzoekers, zelfstandig Nederland te verlaten. Het grote aantal jonge asielzoekers dat echter met onbekende bestemming vanuit de asielprocedure of vanuit de opvang verdwijnt, roept de vraag op wat er met hen gebeurt. Hoe voorzien de illegaal verblijvende (voormalige) amv’s in hun levensonderhoud en huisvesting? Welke contacten hebben zij met anderen en de overheid? Hoe en waar zien zij hun toekomstig verblijf?

Deze en andere vragen komen uitgebreid aan de orde in Jong en illegaal in Nederland. Het boek doet verslag van de levensomstandigheden van jongeren die op moment van binnenkomst in Nederland vreemdeling, alleenstaand en minderjarig waren en die nu onrechtmatig in Nederland verblijven of hebben verbleven. Op basis van uitgebreide gesprekken met 118 jongeren wordt een indringend beeld geschetst van hun situatie en hun toekomstverwachtingen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten