donderdag 13 januari 2011

Buurtbemiddeling - Stijn Hogenhuis, Marja van den Sigtenhorst & Nelke Temme

Auteur: Stijn Hogenhuis, Marja van den Sigtenhorst & Nelke Temme

Uitgever: Den Haag: SDU Uitgevers

Jaar van uitgave: 2010,
1e druk

ISBN: 9789012384186

Boek in HVA catalogus




Korte beschrijving
 Buurtbemiddeling heeft in Nederland een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. De San Francisco Community Board uit de Verenigde Staten diende in de jaren ’90 van de vorige eeuw als inspiratiebron voor de start van een drietal experimenten in Nederland. Na een positief evaluatieonderzoek door de Erasmus Universiteit en met steun van het ministerie van Justitie is buurtbemiddeling aan een landelijke opmars begonnen. Anno 2010 zijn er rond 2000 vrijwillige bemiddelaars actief in meer dan 150 gemeenten.

Buurtbemiddeling is een laagdrempelig aanbod van buren voor buren, buren die in onmin met elkaar leven en daar samen niet meer uitkomen. Buurtbemiddelaars proberen hen met elkaar in contact te brengen en te helpen samen een oplossing te vinden. Zij doen dat met gebruikmaking van de uitgangspunten en het instrumentarium van mediation. De auteurs gaan uitgebreid in op praktijk, filosofie en ontwikkeling van buurtbemiddeling.

Dit boek biedt mediators een inkijkje in een informele bemiddelingspraktijk die veel raakvlakken heeft met hun eigen mediationvak. Het brede perspectief dat de auteurs aandragen, is interessant voor beleidsmakers en beslissers die zich bezig houden met overlastbestrijding, veiligheid en sociale cohesie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten