vrijdag 10 december 2010

Schrijven voor juristen / Aldert Jan van Dijk, Hugo Klip, Thea Mepschen



 Auteur/Vervaardiger    Dijk, Aldert Jan van  Klip, Hugo (1956-)  Mepschen, Thea (1980-) 
 Editie   1e dr
 Uitgever    Groningen [etc.] : Noordhoff
 Jaar   2009
 ISBN   9789001713423

Boek in de HVA catalogus

Korte beschrijving

In het juridische werkveld is grote behoefte aan competente juridische schrijvers. In het hoger beroepsonderwijs wordt uitgezien naar een praktisch leer- en oefenboek over juridisch schijven. Schrijven voor juristen komt tegemoet aan beide behoeftes. 

In dit boek wordt helder en overzichtelijk ingegaan op belangrijke juridische schrijfproducten als de pleitnota, de dagvaarding, de beschikking, de juridische informatieve brief, de juridische adviesbrief en adviesnota, de juridische klachtenbrief en de sommatie. Ook wordt aandacht besteed aan lees- en schrijfstrategieën die toegepast kunnen worden bij juridische stukken. Kenmerken van juridische boodschappen en van de juridische vaktaal worden eveneens behandeld. 

Er worden vele praktische schrijftips gegeven, onder andere over het schrijven voor een lekenpubliek. Verder is er aandacht voor tactieken om de betekenis van moeilijke woorden te achterhalen, schriftelijke communicatie in juridische casussen en de historische oorsprong van de Nederlandse rechtstaal. 

Schrijven voor juristen is bruikbaar vanaf het eerste leerjaar en kan tijdens de gehele opleiding voor de student dienen als leer- en instructieboek bij juridische schrijfopdrachten en als naslagwerk. Doel van het boek is de juridische schrijfvaardigheid van studenten te optimaliseren. Het boek is geschreven door drie docenten van het Instituut voor Rechtenstudies van de Hanzehogeschool Groningen.

bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten