donderdag 16 december 2010

Mr. C. Asser's handleiding tot de beoefening van het Nederlands Burgerlijk Recht = Asser-serie. 6: verbintenissenrecht: De verbintenis in het algemeen, tweede gedeelte - C. Asser, A.S. Hartkamp & C.H. Sieburgh

Auteur: C. Asser, A.S. Hartkamp & C.H. Sieburgh

Uitgever: Deventer: Kluwer

Jaar van uitgave: 2009

Editie: 13

Collatie: 410 p 25 cm

ISBN: 9789013050547

Boek in HVA catalogus


Korte beschrijving

In deze 13e druk wordt het tweede deel van de verbintenis in het algemeen behandeld. Aan de orde komen de wettelijke verplichtingen tot schadevergoeding, de verbintenissen tot betaling van een geldsom, de verrekening, de overgang van vorderingen en schulden (waaronder begrepen subrogatie, schuld- en contractsoverneming en afstand en vermenging) en de bevrijdende verjaring. Deze onderwerpen zijn geregeld in Titel 6.1, afdelingen 10 tot en met 12, Titel 6.2 en Titel 3.11 van het BW.
In deze druk is aangevangen met de vernummering van de verschillende Asserdelen. Zij strekt ertoe de volgorde daarvan beter af te stemmen op die van de boeken van het Burgerlijk Wetboek. Dit betekent dat het Verbintenissenrecht voortaan deel 6 van de serie zal vormen. Van de gelegenheid is gebruikgemaakt het eerste deel (voorheen deel 4-I), gelet op de omvang daarvan, in twee banden te splitsen. Deel 6-I* (de verbintenis in het algemeen, eerste gedeelte) is in 2008 verschenen. Het onderhavige deel is deel 6-II*, en bevat de verbintenis in het algemeen, tweede gedeelte.
De nieuwe opzet maakt het wenselijk de tekstblokken, die werden ingevoerd bij de zevende druk in 1984, thans voor het eerst opnieuw te nummeren. Een transponeringstabel is in het boek opgenomen.
Voorts wordt meer aandacht besteed aan Europees recht en rechtsvergelijking. Voor de rechtsvergelijking ligt de nadruk op de Unidroit Principles of International Commercial Contracts, de Principles of European Contract Law en de Principles of European Tort Law.
Ook afgezien van het voorgaande, is een aantal nummers ingrijpend aangevuld en bewerkt. De sinds de vorige druk verschenen rechtspraak en literatuur zijn op de gebruikelijke wijze verwerkt.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten