vrijdag 10 december 2010

Gespreksvoering in de juridische praktijk / onder red. van: Victoria van den Doel ... [et al.]


 Auteur/Vervaardiger    Doel, Victoria van den

Uitgever    Bussum : Coutinho

Jaar   2009

 ISBN   9789046901274

Boek in de HVA Catalogus

Korte beschrijving

Hoe breng je als adviseur bij de gemeente een helder juridisch advies uit? Wat is een goede manier om als medewerker schuldhulpverlening een cliënt slecht nieuws te brengen? Hoe bereid je je als juridisch medewerker op een advocatenkantoor voor op bemiddeling en mediation? Dit boek reikt handvatten aan om op dergelijke vragen een antwoord te vinden. 

Gespreksvoering in de juridische praktijk biedt een overzicht van de gespreksmodellen die een (sociaal)jurist tot zijn beschikking heeft. Het bespreekt naast de inleidende theorie ook de vaardigheden die horen bij de verschillende gesprekssituaties zoals vergaderen, solliciteren, adviseren, een slechtnieuwsgesprek, conflicthantering en interculturele communicatie. Ook komen thema's als diversiteit, omgaan met lastige doelgroepen en motivatietechnieken aan bod.
De juridische aspecten van het betreffende gesprekstype worden steeds in een specifieke paragraaf uitgelicht. Hierbij komen de wet- en regelgeving, afspraken en privacy van betrokken partijen aan bod, maar ook de verschillende juridische situaties waarin dat type gesprek gevoerd wordt.

Aan de hand van voorbeelden uit zowel de harde (HBO-Rechten en MER) als de zachte (SJD) juridische praktijk bereidt dit boek studenten voor op de beroepspraktijk. Ieder hoofdstuk start met leerdoelen en wordt afgesloten met een checklist waarmee je eigen gesprekken kunt voorbereiden en evalueren.


bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten