vrijdag 10 december 2010

Amsterdam Nieuw-West : de geschiedenis van de Westelijke Tuinsteden / Ton Heijdra


 Auteur/Vervaardiger    Heijdra, Ton

 Uitgever    Alkmaar : De Milliano

 Jaar   2010

 ISBN   9789072810588

Boek in de HVA Catalogus





Korte beschrijving

De geschiedenis van Nieuw-West begint bijna duizend jaar geleden met de dorpjes Sloten en Osdorp. Het landelijk gebied buiten de wallen van Amsterdam wordt vooral bewoond door boeren, tuinders en kleine middenstanders.
In 1921 is de volledige annexatie van de gemeente Sloten – inclusief de dorpjes Osdorp en Sloterdijk – een feit en gaat Amsterdam nieuwbouwplannen ontwikkelen voor de polders. Cornelis van Eesteren maakt hiervoor het beroemde Algemeen Uitbreidings Plan (AUP). 
De bouw van de Westelijke Tuinsteden begint na de oorlog met Slotermeer, snel gevolgd door Geuzenveld, Slotervaart, Osdorp en als laatste Overtoomse Veld. Veel nieuwe bewoners komen van buiten Amsterdam: uit de provincie, uit Indië en later uit Suriname, Marokko en Turkije. Door de recente stedelijke vernieuwing veranderen de tuinsteden in hoog tempo. Voor Ton Heijdra – sociaal geograaf en auteur van vele historische uitgaven over de Amsterdamse arbeiderswijken – reden om deze keer zijn blik te richten op de na-oorlogse stad en uitgebreid verslag te doen van de historie van deze relatief nieuwe wijken. Opnieuw een rijk geïllustreerd boek met een schat aan informatie over Nieuw-West.

bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten