vrijdag 10 december 2010

Canon van het Recht / red. Roel Schutgens ... [et al.]


 Auteur/Vervaardiger    Schutgens, R.J.B.
 Uitgever    Nijmegen : Ars Aequi Libri
 Jaar   2010
 ISBN   9789069169248

Boek in de HVA catalogus

Korte beschrijving

Ars Aequi presenteert de Canon van het Recht. De canon is een lijst met vijftig personen of juridische gebeurtenissen die zo belangrijk zijn voor het in Nederland geldende recht, dat iedere jurist ze op zijn intellectuele bagagedrager zou moeten hebben. Bij ieder venster van de canon is een korte, toegankelijke bijdrage geschreven door een deskundige auteur met een vlotte pen. De gedachte daarbij is, dat een stukje over een strafrechtelijke 'mijlpaal' interessant moet zijn voor de privatist en andersom.

De canon is opgesteld door een commissie van gerenommeerde hoogleraren uit verschillende rechtsgebieden en faculteiten: C.P.M. Cleiren, C.J.H. Jansen, C.A.J.M. Kortmann, J.H. Nieuwenhuis, A. Prechal en R.J.N. Schlössels onder voorzitterschap van J.H.A. Lokin.
Ars Aequi heeft deze commissie met een haast onmogelijke taak opgezadeld door te vragen om een canon van slechts 50 vensters op te stellen. 50 vensters voor het gehele recht is eigenlijk te weinig. Maar de redactie van Ars Aequi is van mening dat het opstellen van een canon alleen zin heeft, als de canon bestaat uit een nét iets te krap bemeten aantal items. Krapte dwingt immers tot messcherpe keuzes: waarom wél het Harmonisatiewet-, maar niet het Francovicharrest opnemen? Waarom wel de Grondwetswijziging van 1848, maar niet die van 1983? Deze keuzes zullen soms een beetje pijn doen. Uiteindelijk leidt dat echter tot reflectie op het recht: hoe zit het in elkaar, waar komt het vandaan, en vooral: aan welke elementen uit het recht hechten wij de meeste waarde en waarom? Als de lezer moet constateren, dat hij tot zijn spijt een of twee items in de lijst mist, is de redactie dan ook in haar opzet geslaagd.

De 50 vensters van de Canon van het Recht zijn eerder verschenen als Rode Draad in Ars Aequi Maandblad.

bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten