maandag 22 april 2013

Slachtofferschap in een gedigitaliseerde samenleving : een onderzoek onder burgers naar e-fraude, hacken en andere veelvoorkomende criminaliteit / M.M.L. Domenie ... [et al.]

Titel: Slachtofferschap in een gedigitaliseerde samenleving : een onderzoek onder burgers naar e-fraude,
Auteur: M.M.L. Domenie
Jaar: 2013
Klik hier voor boek in HvA-catalogus
hacken en andere veelvoorkomende criminaliteit

Beschrijving
Internet brengt veel goeds maar ook nieuwe kwetsbaarheden. Computers worden gehackt, mensen die een aankoop doen worden opgelicht, en stalkers zetten digitale middelen in om hun slachto¬ffer lastig te vallen.

Dit onderzoek geeft voor het eerst een landelijk beeld van slachto¬fferschap van ‘delicten met een digitale component’, ook wel cybercrime genoemd. De resultaten zijn beschreven aan de hand van gegevens over 9.163 internetters van 15 jaar en ouder. Centraal staan de omvang van slachtofferschap en welke factoren de kans op slachto¬fferschap beïnvloeden. Ook de rol van de politie komt aan bod.

De cijfers laten zien dat cybercrime serieus aanwezig is in het dagelijks leven van burgers. Het heeft het karakter van veelvoorkomende criminaliteit. Dit betekent onder meer dat kennis omtrent cybercrime aanwezig moet zijn in de volle breedte van de strafrechtketen.

De uitkomsten van dit onderzoek zijn van belang voor eenieder die betrokken is bij de digitalisering van onze samenleving en bij de bestrijding van criminaliteit.

De reeks Veiligheidsstudies is een initiatief van het netwerk Samenwerkende Kennisinstellingen voor Veiligheid (SKV-netwerk). De reeks staat onder redactie van Evelien de Pauw MSc (coördinator Expertisecentrum en docent maatschappelijke veiligheid, Katholieke Hogeschool Zuid-West Vlaanderen), drs. W.K.F. Rodenhuis (lector Risicobeheersing aan de Saxion Hogescholen te Enschede en Deventer), prof. dr. W.Ph. Stol (lector Cybersafety aan de NHL Hogeschool en de Politieacademie en bijzonder hoogleraar Politiestudies aan de Open Universiteit) en dr. J. Timmer (lector Veiligheid en Sociale Cohesie aan Windesheim).
Doelgroep

Dit boek is bestemd voor criminologen, veiligheidskundigen, beleidsmedewerkers justitie en politie. Klik hier voor meer informatie.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten