donderdag 21 februari 2013

Scheidende machten: de relatiecrisis tussen politiek en rechtspraak / Marc Hertogh


Titel: Scheidende machten : de relatiecrisis tussen politiek en rechtspraak
Auteur: Marc Hertogh
Jaar: 2012
Klik hier voor boek in HvA-catalogus

Beschrijving

Er is iets geknakt in de relatie tussen politici en rechters in ons land. In plaats van een solide stelsel van machtenscheiding, lijken beide partijen eerder verwikkeld in een pijnlijke vechtscheiding. Politici vinden rechters wereldvreemd en hebben regelmatig kritiek op het vonnis van de rechter. Zij bemoeien zich bovendien met de benoeming van nieuwe leden van de Hoge Raad. Rechters vinden, op hun beurt, dat politici zich te veel laten leiden door de waan van de dag en hun kiezers te veel naar de mond praten. Zij vinden bovendien dat alle bemoeienis van de politiek in strijd is met de ‘trias politica’.

Hoe kan het dat de relatie tussen politiek en rechtspraak zo is bekoeld? Waarom staat de verhouding tussen politiek en rechtspraak, die ooit was gebaseerd op onderling vertrouwen, in het teken van groeiend wantrouwen? En welke rol spelen Twitter en andere media in de gespannen verhouding tussen politiek en rechtspraak?

Marc Hertogh nam als ‘Nieuwspoortrapporteur’ een kijkje in de wereld van politiek en rechtspraak en sprak uitgebreid met zowel politici als rechters. In Scheidende machten doet hij verslag van zijn bevindingen. Klik hier voor meer informatie.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten