maandag 15 augustus 2011

Leefwerelden van jongeren : thuis, school, media en populaire cultuur - Joke Hermes, Pauline Naber, Arjan Dieleman

Titel: Leefwerelden van jongeren : thuis, school, media en populaire cultuur
Auteur: Joke Hermes, Pauline Naber, Arjan Dieleman
Uitgever: Bussum : Coutinho
Jaar: 2007
ISBN 9789046900512

Boek in de HVA Catalogus

In Nederland wonen ruim anderhalf miljoen jongeren tussen de 12 en 18 jaar oud. Wat de meeste jongeren met elkaar gemeen hebben, is dat ze thuis wonen, een school-opleiding volgen, en opgroeien in een wired world. In dit boek schetsen de auteurs aan de hand van deze drie thema's de leefwerelden van jongeren.
Het eerste deel van Leefwerelden van jongeren gaat in op net gezin waarin jongeren opgroeien en de manier waar-op ouders en kinderen met elkaar omgaan. De betekenis van leeftijdtijdgenoten, peergroups en jeugdcultuur voor jongeren wordt behandeld, maar ook hun sociaalseksuele ontwikkeling en de huidige lichaamscultuur. In deel twee komen de functies van school en de verschillende typen algemeen vormend en beroepsonderwijs aan bod, met aandacht voor de eigen leefwereld die jongeren op school met elkaar creëren. In het laatste deel staan de media en populaire cultuur centraal. De auteurs brengen populair internet- en mediagebruik en digitaal vermaak in kaart, waarbij de risico's niet onbesproken blijven.
Door de hoofdstukken heen worden beelden en (voor) oordelen die er over jongeren bestaan genuanceerd en zonodig 'rechtgezet' op basis van (inter) nationale onderzoeksgegevens. Ook veranderende sekseverhoudingen en de multiculturele samenleving komen aan bod.
Leefwerelden van jongeren is niet alleen geschikt voor studenten van verschillende wo- en hbo-opleidingen die in de toekomst met jongeren gaan werken, maar ook voor professionals die zich willen verplaatsen in wat jongeren tegenwoordig daadwerkelijk bezighoudt.
Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten