vrijdag 11 maart 2011

Handboek milieurecht / J.M.H.F. Teunissen


Auteur/Vervaardiger  Teunissen, J.M.H.F. (1954-)
 Editie 3e, geheel herz. dr
 Uitgever  Amsterdam : Berghauser Pont Publishing
 Jaar 2010.
 Collatie XXVIII, 884 p ill 25 cm
 Annotatie 1e dr. : 2005
 ISBN 9789491073052

Boek in de HVA catalogus

Korte beschrijving 

Centraal in dit boek staat het bestuursrechtelijke milieurecht, waarbij de meest recente ontwikkelingen aan de orde komen. De Wet milieubeheer (trad op 1 maart 1993 in werking) en de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (de Wabo, trad op 1 oktober 2010 in werking) vormen de kern. 

De Wabo integreerde een aantal toestemmingenstelsels uit wetten betreffende de fysieke leefomgeving (zoals de milieuvergunning uit de Wm, de bouwvergunning uit de Woningwet en de aanlegvergunning uit de Wro) in de omgevingsvergunning. De Wm de Wabo vormen, samen met de toepasselijke delen uit de Algemene wet bestuursrecht (Awb), een soort ‘Algemeen deel’ van het bestuursrechtelijke milieurecht. 

Naast deze twee algemene wetten is een aantal sectorale (bijzondere) milieuhygiënewetten blijven bestaan, voor zover ze onderwerpen regelen die niet in die twee algemene wetten konden worden ondergebracht. Voorbeelden zijn de Waterwet, de Wet bodembescherming, de Natuurbeschermingswet 1998 en de Flora- en faunawet. 

Omdat het Nederlandse milieurecht in toenemende mate wordt beïnvloed door het Europese recht, is bestudering van het milieurecht niet meer mogelijk indien daarbij geen inzicht wordt verkregen in de inhoud en werkingswijze van dat Europese recht.

Het boek is bestemd voor:

  • Studenten aan bestuursscholen, universiteiten en andere opleidingen milieurecht
  •  Beleidsmedewerkers milieu en ruimtelijke ordening en milieuadviseurs bij rijk, provincies, gemeenten en waterschappen
  •  Advocaten en juridisch adviseurs milieurecht en ruimtelijk bestuursrecht
  • Medewerkers van milieudiensten
  • Milieu-coördinatoren in het bedrijfsleven 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten