woensdag 17 november 2010

Het lucifer effect: hoe gewone mensen zicht laten verleiden tot het kwaad - P. Zimbardo

Auteur: Philip Zimbardo

Editie 1e druk

Uitgever: Rotterdam: Lemniscaat

Collatie: 684 p ill 24cm

Annotatie: Met lit. opg. en index

ISBN: 9789047702559

Boek in de HVA catalogus





Korte beschrijving

Het Lucifer Effect gaat over het beruchte gevangenisexperiment van Philip Zimbardo, waaruit blijkt dat mensen als u en ik onder bepaalde omstandigheden tot gruwelijke dingen in staat zijn.
In een nagebootste gevangenis kregen ‘normale' studenten willekeurig de rol van bewaker of van gevangene toebedeeld. Hoewel het de bedoeling was het experiment twee weken lang te laten doorlopen, moest het na zes dagen worden afgebroken omdat de studenten geen onderscheid meer konden maken tussen spel en werkelijkheid.
De gevangenen stortten psychisch in en de bewakers ontwikkelden zich in rap tempo tot sadisten.
Zimbardo kon decennia lang geen boek over dit onderwerp schrijven, tot hij in 2006 getuigendeskundige was bij het Abu Ghraib-proces voor een Amerikaanse soldaat die beschuldigd werd van martelpraktijken.
Zimbardo wist maar al te goed dat dit geen individuele uitwassen waren maar gewone mensen die zich door de groepsdynamiek lieten verleiden.
Het Lucifer Effect biedt een huiveringwekkend ooggetuigenverslag van de manier waarop mensen slecht gedrag kunnen rechtvaardigen en doorzetten, terwijl ze weten dat ze daarmee anderen leed berokkenen.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten