dinsdag 23 november 2010

Algemeen fiscaal bestuursrecht - J.P.F. Slijpen, P.M.F. van Loon, M.R.T. Pauwels, R.H. Happe

Auteur: J.P.F. Slijpen; P.M.F. van Loon; M.R.T. Pauwels; R.H. Happe

Editie 3e druk

Uitgever: Deventer: Kluwer

Collatie: 446 p 25 cm

ISBN: 9789013058833

Boek in de HVA catalogus



Korte beschrijving
'Algemeen fiscaal bestuursrecht' is in beweging. De belastingrechtspraak kent per 1 janauari 2005 twee feitelijke instanties, de rechtbank en - voor het tot dusver onbekende hoger beroep in belastingzaken - het gerechtshof. Dit heeft ingrijpende gevolgen voor de rechter en voor de burger. Ook andere nieuwe regelingen komen aan de orde, zoals het elektronische verkeer met bestuursorganen, het massal bezwaar, het rechtstreekse beroep en de sprongcassatie.

De rechtspraak van de Hoge Raad over procesrecht onder de Awb krijgt een steeds duidelijker profiel, daarmee de rol van het algemene bestuursrecht voor de fiscale rechtsbescherming onderstrepend. Ter illustratie: circa 240 arresten die sinds de vorige druk van vijf jaar geleden zijn gewezen, verdienden een plaats in deze nieuwe druk!
Daarnaast trekt de Hoge Raad oude, specifiek fiscale lijnen door. Voorbeelden zijn de niet onomstreden leerstukken van de devolutieve werking van het beroep en de interne compensatie. Belangrijk is ook de rechtspraak over het boeterecht: zo nodig creëert de rechter onder invloed van 'Europa' extra waarborgen.
Ter completering van de beschrijving van het fiscale procesrecht is voorts een nieuw hoofdstuk over het bewijsrecht toegevoegd.
Alle ontwikkelingen in rechtspraak en wetgeving, die maken dat de belastingrechtspraak nu een fase doormaakt die zelden eerder is beleefd, worden in deze nieuwe druk beschreven. Daarmee is dit boek juist nu van belang voor zowel de bestuursrechtjurist als de fiscalist.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten