vrijdag 25 januari 2013

De gewone rechter en de bestuursrechtspraak / J.A.M. van Angeren



Titel: De gewone rechter en de bestuursrechtspraak
Auteur:  J.A.M. van Angeren
Jaar: 2012

Klik hier voor het boek in de HvA-catalogus


Dit boek heeft tot onderwerp de taakverdeling tussen de gewone rechter en de colleges die met bestuursrechtspraak zijn belast. Uitgangspunt is de regeling van de rechtsmacht in de Grondwet en in de wetten die de taak van de verschillende rechters omschrijven. Bepalend is de bevoegdheid van de bestuursrechter, maar in feite wordt de scheidslijn getrokken door de rechtspraak van de burgerlijke rechter en de strafrechter op basis van het beginsel van de formele rechtskracht, dat door de Hoge Raad onontbeerlijk is genoemd.

De sinds de tweede druk (2008) verschenen jurisprudentie is verwerkt. In het bijzonder wordt aan de hand van recentere rechtspraak nader ingegaan op de gevolgen van de vernietiging van een besluit jegens de bij dat besluit betrokken belanghebbenden. Tevens wordt de situatie besproken die ontstaat na de vernietiging van een besluit op bezwaar, en de verschillen tussen uitspraken daarover van de bestuursrechter en van de burgerlijke rechter.

Ten slotte is op verschillende plaatsen aandacht besteed aan de nieuwe Wet aanpassing bestuursprocesrecht, waarin de rechtsmacht van bestuursrechter opnieuw is vastgesteld, alsmede aan de komende Wet nadeelcompensatie en schadevergoeding bij onrechtmatige besluiten, welke laatste regeling van niet geringe invloed is op de taakverdeling tussen de burgerlijke rechter en de bestuursrechter. In het bijzonder wordt ingegaan op de gevolgen die de nieuwe verzoekschriftprocedure inzake schadevergoeding in de Algemene wet bestuursrecht en de regeling van de nadeelcompensatie in die wet zullen hebben op de positie van de burgerlijke rechter.

De verhouding tussen de taken van gewone rechter en bestuursrechter is een van de meest gecompliceerde delen van ons recht en de systematische behandeling van dit onderwerp alsmede de verwerking van de actuele stand van wetgeving en rechtspraak maken dit werk tot een steun voor de beoefenaars van wetenschap en praktijk, in het bijzonder op het terrein van het bestuursrecht.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten