vrijdag 12 oktober 2012

Het beginsel van de minste pijn. Een inleiding tot de loonheffingen / Ton Mertens



Titel:  Het beginsel van de minste pijn. Een inleiding tot de loonheffingen
Auteur:      Ton Mertens
Jaar:   2012

Klik hier voor het boek in de HvA-catalogus


Loonheffingen zijn de belastingen en socialeverzekeringspremies die worden geheven met het loon als basis. Een kenmerk van loonheffingen is dat zij, zoals dat heet, bij de bron worden geheven. Dat wil zeggen bij de werkgever, het pensioenfonds of andere uitkerende instantie. Voor de overheid zijn de loonheffingen budgettair van enorme betekenis: voor 2012 wordt een opbrengst verwacht van zo'n 145 miljard. Daarmee maken zij ruim 60% uit van alle (rijks)belastingen en premies die worden geheven.

Een belangrijk beginsel dat aan belastingheffing ten grondslag ligt, is het beginsel van de minste pijn: de heffing vindt zó plaats dat het subject van heffing daar zo min mogelijk 'pijn' van ondervindt. Op dit beginsel is de loonbelasting gebaseerd.

Alhoewel de loonheffingen op werknemers betrekking hebben, moeten ze door de werkgever worden berekend, geheven en afgedragen. Ze maken daarmee een groot deel uit van de administratieve lasten waar werkgevers mee te maken hebben. Als gevolg hiervan staan deze heffingen voortdurend ter discussie, niet alleen politiek, maar ook in geschillen tussen inhoudingsplichtigen en de overheid. Er bestaat daarom uitvoerige en dikwijls complexe wetgeving op dit gebied. De vele geschillen leveren daarbij een flinke stroom jurisprudentie op.

Dit handboek is een inleiding tot de loonheffingen vanuit fiscaal-juridisch perspectief. Het behandelt de loonbelasting, de premie volksverzekeringen, de premies werknemersverzekeringen en de bijdrage Zvw. Het is in de eerste plaats geschreven om te worden gebruikt bij het academisch en het postacademisch onderwijs. Daarnaast is het bedoeld voor professionals die uit hoofde van hun functie over kennis van de loonheffingen moeten beschikken.

Bij de samenstelling van de zesde druk van dit boek is de stand van de wetgeving en de jurisprudentie op 1 juli 2012 tot uitgangspunt genomen.

Bron





Geen opmerkingen:

Een reactie posten