woensdag 15 mei 2013

De effecten van residentiële zorg. Een follow-up-studie onder ex-bewoners van het Leerhuis / Marjolein Baan en Jan Janssens



Titel:   De effectiviteit van residentiële zorg. Een follow-up-studie onder ex-bewoners van het Leerhuis
Auteurs: Marjolein Baan en Jan Janssens
Jaar:    2013

Klik hier voor het boek in de HvA-catalogus.


De effectiviteit van residentiële zorg beschrijft een bijzondere vorm van residentiële jeugdzorg: het Leerhuis. In maart 2007 heeft het Leerhuis zijn deuren geopend. Dit hulpaanbod voor jongeren vanaf vijftien tot en met achttien jaar, kenmerkt zich door hulpverleningsaspecten van een leefgroep en een fasehuis te combineren. Vanuit de praktijk bleek vraag te zijn naar deze tussenvorm in het al bestaande residentiële hulpaanbod. Marjolein Baan en Jan Janssens bespreken in dit boek uitkomsten van een praktijkgericht onderzoek naar de effectiviteit van het Leerhuis. Er is nagegaan of de jongeren die in het Leerhuis hebben gewoond, baat hebben gehad bij de geboden vorm van begeleiding en in welke mate zij nu functioneren in de samenleving. Tevens is er aandacht besteed aan de doelgroep, de reden van de beëindiging van de hulp en de cliënttevredenheid. Op basis van de bevindingen worden implicaties voor de praktijk en (vervolg)onderzoek beschreven.

Er kan geconcludeerd worden dat jongeren na vertrek uit het Leerhuis over het algemeen goed in staat zijn om te functioneren in de samenleving en gelukkig en tevreden zijn met hun leven. De effectiviteit van residentiële zorg biedt niet alleen een kijkje achter de schermen van het Leerhuis, maar de resultaten van dit praktijkgericht onderzoek kunnen interessant en inspirerend zijn voor alle hulpverleners die werken in of te maken hebben met residentiële zorg voor jongeren.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten