donderdag 22 november 2012

Ethiek de basis / Wieger van Dalen


Titel: Ethiek de basis : morele competenties voor professionals
Auteurs: Wieger van Dalen
Jaar: tweede druk 2012
Klik hier voor boek in HvA-catalogus

Beschrijving

Morele standpunten, oordelen en argumenten horen we iedere dag; in de samenleving en op het werk. Het innemen van een moreel standpunt wordt ook doorlopend van ons gevraagd. Ethiek: de basis verbetert de vaardigheden om een actieve rol te spelen in dit alledaagse morele debat. Het gaat dan om:
Wat ben je aan het doen als je een moreel standpunt inneemt?
Wat zijn relevante argumenten en wat niet?
Wat betekent het voor je professioneel functioneren?

Ethiek: de basis is geschreven voor HO-studenten om hun morele competenties te verbeteren. De student leert een moreel vraagstuk te ontrafelen in morele argumenten om daarna tot een systematisch onderbouwd oordeel te komen. Aan de hand van een systematische analyse van ethische kernbegrippen als verantwoordelijkheid, rechtvaardigheid en integriteit, ontwikkelen studenten een eigen morele denkkracht. Door gezamenlijk te oefenen met cases uit de eigen leefwereld ontwikkelen ze het zelfvertrouwen dat nodig is voor het gebruiken van die kwaliteit. Hierdoor zijn ze beter voorbereid voor de morele prestatie die de moderne markt en de organisatie van hen vraagt.
Met behulp van Ethiek: de basis kunnen jonge professionals tot een eigen en gefundeerd oordeel komen. Door te oefenen met deze materie zijn studenten beter in staat samen te werken, meer verantwoord een functie te vervullen en zelfstandiger beslissingen te nemen. De didactiek in dit boek is gericht op het zelfstandig verwerken en toepassen van de theorie. Klik hier voor meer informatie.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten