Auteur: K. Mulder
Uitgeverij: Almere: Nestas communicatie
Jaar van uitgave: 2010
ISBN: 9789076356174
Boek in HvA catalogus
Korte beschrijving:
Hoe verzamelen beslissers in de volkshuisvesting kennis over hun werkwereld? Zijn buurthuizen en brede scholen wel de goede oplossingen? Bij beslissingen in de volkshuisvesting gaat het om grote investeringen die het aanzien van wijken en steden decennialang bepalen. Ook grijpen ze in in het leven van soms kwetsbare mensen.
Het risico op verkeerde beslissingen moet zo klein mogelijk gemaakt worden. Klaas Mulder, filosoof en adviseur stedelijke vernieuwing past daarom in het Handboek voor waarzeggers inzichten uit de filosofische kentheorie toe op processen binnen de volkshuisvesting. Het gaat over waarheidsvinding in de volkshuisvesting. Hij wil met het boek een bijdrage leveren aan de kwaliteit van argumentatie en besluitvorming in deze sector.
Een beter gebruik van kennis garandeert niet dat nooit meer verkeerde besluiten genomen worden. Niemand is immers helderziend. Maar we kunnen volgens Mulder wel voorkomen dat we onnodige fouten maken.
In het boek zijn veel voorbeelden opgenomen van leerzame fouten. De filosofie ziet het maken van fouten als een algemeen menselijk verschijnsel, die we kunnen proberen te begrijpen en vermijden, maar niet kunnen uitsluiten. Door inzicht in de risico’s van tunnelvisie en miscommunicatie en door kennis van argumentatiefouten kan de kans op het nemen van verkeerde investeringsbeslissingen aanzienlijk worden verkleind. En wat misschien wel belangrijker is: beter onderzoek en helder denkwerk kunnen ook een bron van creativiteit en innovatie zijn.
Goede volkshuisvesters kunnen het verschil maken in de Nederlandse samenleving, en met name in het leven van de kwetsbare leden daarvan. Maar ze kunnen dat alleen waarmaken, als ze bereid zijn werk te maken van waarheidsvinding.
Bron
Geen opmerkingen:
Een reactie posten