woensdag 20 oktober 2010

Zes denkende hoofddeksels - Edward de Bono


Zes denkende hoofddeksels
Edward de Bono
Amsterdam: Business Contact
2003
223 p ill 20 cm
ISBN   9789025401771







Korte beschrijving

Edward de Bono is een internationale autoriteit op het gebied van conceptueel denken. In dit boek stroomlijnt hij op een originele manier het besluitvormingsproces. Het denkproces wordt opgesplitst in zes denkniveaus, voorgesteld door zes verschillende hoeden.

1. De witte denkhoed: Maagdelijk wit denken, in de vorm van feiten, cijfers en informatie.
2. De rode denkhoed: Een 'rode waas' voor de ogen, in de vorm van emoties en gevoelsoordelen, alsmede vermoedens en ingevingen (intuïtie).
3. De zwarte denkhoed: De 'Advocaat van de duivel' : negatieve beoordeling, die tot uitdrukking brengt waar om iets niet zal functioneren.
4. De gele denkhoed: Zonneschijn, helderheid en optimisme: een positieve beoordeling, constructieve bijdragen, opsporen van kansen (opportunisme).
5. De groene denkhoed: Vruchtbaarheid, creativiteit, zaden die ontkiemen en tot wasdom komen, beweging, provocatie.
6. De blauwe denkhoed: Afstandelijkheid en controle: de dirigent van het denken, denken over denken.

De zes denkhoeden stellen ons in de gelegenheid ons denken te dirigeren, zoals een dirigent zijn orkest dirigeert. We kunnen dat element oproepen waaraan we behoefte hebben. Ook in vergaderingen - van welke aard dan ook - is het bijzonder nuttig als je over een mogelijkheid beschikt, mensen ertoe te brengen het platgetreden pad van hun normale denkwijze te verlaten en het ter tafel gebrachte onderwerp op een andere manier te overdenken. Bron 

Juridische basisvaardigheden - N. Hoogewerf, A.S. Hulster, W. Riphagen

Juridische basisvaardigheden 
Hoogewerf, Niel  Hulster, A.S.  Riphagen, Willemien  
Den Haag : Boom Juridische uitgevers 
2010 
209 p ill 25 cm 
ISBN   9789089743336 







Korte beschrijving
Wie aan een juridische opleiding begint, ontkomt er niet aan dat hij of zij veelvuldig een juridische casus op moet lossen. In Juridische basisvaardigheden staat het casusoplosmodel centraal zoals het in de opleiding HBO-Rechten van de Hogeschool van Amsterdam wordt aangeboden. Juridische basisvaardigheden biedt de beginnende student een praktisch handvat voor het oplossen van juridische vraagstukken en het presenteren van die oplossing. Door de vele voorbeelden in de tekst en de uitwerkingen bij de opdrachten is dit boek uitermate geschikt voor zelfstudie
Bron